Kuinka lajikkeita vakautetaan?

Jak se stabilizují odrůdy?

Zpracování konopí se v posledních letech stalo ústředním tématem konverzace v kruzích fandů tohoto odvětví. S nárůstem znalostí se lidé začali více zajímat o zázemí a vývojovou práci odrůd. Někteří profesionálové pořádají kurzy a workshopy související s chovem. Zájem o vývoj odrůd zde pravděpodobně zůstane. Důležitou součástí šlechtitelské práce odrůd je stabilizace. Stabilizace vlastností odrůd může vyžadovat precizní selekci trvající několik generací. V tomto článku se seznámíme s nejčastěji používanými nástroji a modely, které používají chovatelé.

 

Fenotypová variace způsobuje individuální rozdíly v rostlinách

Slovo fenotyp znamená vzhled jedince a obecně se vztahuje k anatomickým vlastnostem rostliny, fyziologickým aspektům, jako je délka doby květu a chemické složení – tedy také terpy a kanabinoidy vyjádřené rostlinou, které produkují psychoaktivní účinky rostlin. efekty. Projev fenotypu je regulován nejen genetickými faktory, ale také růstovým prostředím. Tyto faktory společně dělají každou rostlinu konopí jedinečnou.

Většina šlechtitelů konopí se snaží vytvářet odrůdy, u kterých lze slíbit, že produkují například určitý druh aroma nebo velký výnos, a které nezpůsobují další bolesti hlavy například s příliš širokou fenotypovou variací. Z tohoto důvodu je důležité, aby se chovatel seznámil s dědičností křížených jedinců a se stupni stejné či různé dědičnosti.


Stejná a jiná kolekce jako klíče ke stabilizaci

Konopí je diploidní druh, který zdědí polovinu svých chromozomů od samičí rostliny, která produkovala semena, a polovinu od rostliny, která fungovala jako opylovač. Sady chromozomů pocházející od obou rodičů se vzájemně doplňují a geny nacházejí své protějšky, tedy alely. Stejný gen může mít několik alel a jejich dominantní a recesivní formy. Takto vytvořený celek určuje genotyp rostliny, tedy genetický základ pro fenotypovou expresi.


Fenotyp tvořený recesivními alelami se vyskytuje pouze v případě, že recesivní genová forma je zděděna od obou rodičů. Dobrým příkladem tohoto jevu je dědičnost samokvetoucí vlastnosti: Křížením fotoperiodické rostliny (např. OG Kush) se samonakvétací odrůdou (jako je Lowryder) nevznikne samonakvétací potomstvo v první generaci, ale linie musí být dále křížena.

Pokud jsou alely genu různé, nazývá se to heterozygoza, stejná dědičná homozygoza. Když je genotyp heterozygotní, určují vzhled jedince pouze dominantní alely.

Punnettovy čtverce lze použít k ilustraci dědičnosti alel.

Punnettovy čtverce lze použít k ilustraci dědičnosti alel.

 

Zvýšená růstová schopnost hybridů vyplývá z různé dědičnosti


Křížení mezi dvěma geneticky odlišnými a vnitřně identickými kmeny se nazývá hybrid. Hybridy se označují jako křížení F1 – toto čtení vám prozradí generování linie křížení.

Obvykle se pouze křížení mezi čistými kmeny nazývají křížení F1, ale mezi chovateli konopí se tento název často používá také pro polyhybridy (křížení několika hybridních odrůd).

Potomci F1 generace pocházející z hybridizace mají zvýšenou růstovou schopnost. Tento jev se nazývá crossing vigor (heteróza).

V mozaikovité nové dědičnosti se vlastnosti dvou kmenů vzájemně doplňují a recesivní alely neovlivňují růstové charakteristiky.

 

Inbreeding pomáhá posílit požadované vlastnosti

Některé požadované vlastnosti (jako je tendence k samonakvétání) se u první generace ještě neobjevují a například mohou existovat velké rozdíly v profilech terpenů, takže v mnoha případech je nezbytné vytvořit inbrední linie (IBL) z křížení s vybranými charakteristika v mysli.

Stupeň příbuzenské plemenitby je matematická hodnota, která říká pravděpodobnost, že jedinec zdědí určité vlastnosti od svých rodičů. Když se dostanete do osmé generace (F8), můžete mluvit o skutečném šlechtění. Čistá dědičnost se týká kmenů, které jsou z více než 90 % identické, v takovém případě je jejich fenotypová variace velmi malá. Obecně se má za to, že v tomto případě je poloha stabilizovaná.

Jedinci generace F1 se také často podobají velmi homogenně, protože u jedinců jsou exprimovány pouze dominantní geny. S další generací se však začínají objevovat recesivní projevy a fenotypové variace jsou hojnější. I u generace F2 lze pozorovat, že se vytrácí ráznost kříže. Pokles ráznosti křížení je také nejstrmější při přechodu na generaci F3, takže šlechtitelé rostlin musí v této fázi provádět výběr chovných jedinců velmi pečlivě. Také fenotypová podobnost jedinců generace F3 zcela závisí na selekcích F2.

Při pokusu o stabilizaci odrůdy inbreedingem je nezbytné pracovat systematicky a hlídat požadované vlastnosti. Nejdůležitějším nástrojem chovatele jsou jeho výběrová kritéria. Velké populace jsou zásadním přínosem, protože umožňují mapování rozsahu fenotypových znaků a nabízejí větší možnosti selekce.

Většina chovatelů také chová své šampióny jako řízky po velmi dlouhou dobu, což umožňuje pracovat na komplexních elitních liniích a posilovat vlastnosti zpětným křížením.

Skunk #1 je nejznámějším příkladem moderního kmene konopí s plně stabilizovanými vlastnostmi a čistou genetikou. David Watson, také známý jako „Skunkman Sam“, vyrostl během deseti generací a desetitisíců rostlinných jedinců během selekce hybridního kmene, který obsahoval mexické, kolumbijské a afghánské dědictví. Řízky vybrané Watsonem jsou stále kreditními jedinci šlechtitelských stájí mnoha evropských semenných bank. Čistá genetika Skunk se ukazuje velmi předvídatelným způsobem v křížení, které ji zahrnuje, a její růstové charakteristiky lze považovat za hvězdné.

Borůvkový muffin je o něco modernějším příkladem. Společnost Humboldt Seed Company strávila několik let zušlechťováním této odrůdy, která je známá svým rychlým kvetením a výtečně lahodným borůvkovým aroma. Semena nalezená v našem výběru jsou křížencem dvou samostatných kmenů F8. Když jsou kmeny geneticky odlišné, ale skládají se ze stejných dědičných faktorů a jsou stanoveny pro stejné vlastnosti, může tento druh křížení linií obnovit sílu křížení kmenu, který je inbrední. Cílem této pokročilé metody je zvrátit inbrední depresi, která normálně zhoršuje růstovou výkonnost v inbredních liniích.

 

Feminizace a zpětné křížení jako prostředek stabilizace

Někdy chovatelé konopí najdou výjimečného jedince, jehož nejlepší vlastnosti chtějí zachytit jako semena. V takovém případě jsou jedinou možností feminizace a tradiční (mužské) zpětné křížení: První z nich je dnes opravdu populární, ale zpětné křížení se používá zejména tehdy, když chcete vytvořit kolekci kmene, která obsahuje také mužské potomky a je plně reprodukční.

Při produkci feminizovaných semen je chemicky zabráněno normální hormonální aktivitě rostliny v období květu, takže samičí rostlina začne vyvíjet samčí květy. Stát se hermafroditem je pro rostlinu také stresovou reakcí, ale pokud se provádí správně, feminizační ošetření by rostlině nemělo způsobit žádný stres. Pyl produkovaný takovou rostlinou má sadu pohlavních chromozomů XX místo sady chromozomů XY produkovanou samčí rostlinou, takže všechny jím oplodněné květy produkují pouze samičí semena rostlin.

Pyl produkovaný samičí rostlinou může být použit buď pro cizosprašné nebo samosprašné opylení. Pokud se rostlina samosprašuje, koeficient příbuzenské plemenitby se zvyšuje rychleji než u konvenčního křížového opylení. "Samotučná" semena S1 jsou z více než 70 % stejného dědictví. Většina feminizovaných semen jsou semena S1.

Zpětné křížení znamená použití hybridního potomka jako rostliny produkující pyl a jeho křížení k vlastnímu rodiči. Semena zrozená z toho opět obsahují o něco více genetického materiálu mateřské rostliny. U čtvrtého zpětného křížení (BX4) je stupeň stejné dědičnosti více než 90 procent - to znamená, že lze uvažovat, že se odrůda stabilizuje dvakrát rychleji, než když se provádějí konvenční křížení mezi sourozenci.

Je také zdůvodněno, že při použití samčích semen pro šlechtění by bylo výhodou, že u rostlin konopí je chromozom Y větší než chromozom X a přenáší více genetické informace na potomstvo.

Mimo jiné, Cinderella 99, která dosáhla legendární slávy na počátku 2000s, je zpětným křížením se speciálním potomkem Jacka Herera (a neznámého opylovače). Náš výběr obsahuje feminizovanou verzi Cinderella 99 od jejího původního výrobce (Cinderella XX) a také spoustu zajímavých kříženek Cindy.

 

Kemotyyppieroavaisuudet luovat pitoisuusvaihteluita

Rostlinný fenotyp také odkazuje na vzhled rostliny a sekundární metabolické produkty, které exprimuje, jako jsou terpeny a kanabinoidy. Tyto složky jsou součástí tzv. chemotypu. Dvě navenek podobné rostliny mohou produkovat různé metabolické produkty – a také různé účinky.

Koncentrace kanabinoidů se mezi jednotlivci liší. To je způsobeno kodominancí a variacemi v zděděných alelách genů pro THCA syntázu produkující THC a CBDA syntázu produkující CBD.

Růstové prostředí a podmínky mají také rozhodující vliv na fenotyp a chemotyp. Například z OG Kush, který vznikl v roce 1991, je k dispozici několik různých řízků, které jsou geneticky identické, ale fenotypově odlišné. Je to dáno velmi dlouhým stářím řízků a změnami ve vnitřní struktuře rostliny, ke kterým dochází, když se rostlina adaptuje na nové pěstební prostředí. Je možné, že dva různé řízky téže rostliny také přenesou různé epigenetické faktory na své potomky.

Hlavní aromatické látky si rostlina vyrábí pomocí terpensyntáz. Jejich exprese závisí na genetických faktorech, ale bylo zjištěno, že mikrobiom rostoucího prostředí má na výskyt terpenů menší vliv. Ve stabilizovaném (tj. široce homogenním) kmeni jsou určité terpeny na povrchu všech rostlinných jedinců.

V našem příštím článku se blíže podíváme na to, jak tyto dochucovací látky vznikají a jak jejich přítomnost souvisí i s tvorbou kanabinoidů nacházejících se v rostlinách – a jak jsou případně zodpovědné za část účinku konopí.

Zpět na blog